Айва жива

  • Производител Дикрасин
Айва жива

SKU
4114

Описание

АЙВАЖИВА корен /Alkanna tinctoria - radix/  50гр

Синоними: Паче гнездо, Винче, Багрилна айважива, Алкана бояджийска, Воловец, Краставец, Лесича трева

 

Действие: Като затягащо средство срещу диария и други стомашно-чревни разстройства. Регулира артериалното и венозно кръвообращение, свиващо кръвоносните съдове действие. Притежава антибактериално действие и намалява сърбежа. Има омекотяващо и противокашлично действие.

 

Прилага се при: При незарастващи рани външно като мехлем. Външно се ползва при изкълчено, набито, шипове, ревматизъм, нощно напикаване, мастни бучки, циреи, изгаряния, екземи, сраствания (прилага се срещу безплодие, поради непроходимост на маточните тръби).

Начин на употреба:

Като отвара за стомашни разстройства, при кашлица. За бани при парализи.
Запарка:
1 ч.л. от корена се измива в цедка под студена вода и се заливат с 500мл. вряща вода. Ври 3-5 мин. и кисне 8 часа. Прецежда се и се пие 2 пъти дневно по 250мл. 2 часа след хранене.

Отвара: 1 - 2 ч.л. ситно нарязани изсушени корени се варят 10 мин. в 1 ч.ч. вода, след като изстине отварата се прецежда и се пие по 1 с.л. няколко пъти дневно.

Лоена отвара: в 250гр. овча лой се поставят 50гр ситно нарязани изсушени корени и се варят на тих огън 15 мин. Лоената отвара се прецежда през марля и се намазва болното място, докато е все още топла.

Мехлем: 1 ч.л. ситно счукани изсушени корени се смесват с 100 - 150г зехтин на каша. Оставя се да престои на тъмно 10дни, след което се намазва болното място.

 

Предпазни мерки и предупреждения: Не се препоръчва вътрешен прием в големи дози.
Да се прилага само по лекарско предписание и под лекарски контрол!

 


Условия на съхранение: Да се съхранява на сухо и защитено от пряка слънчева светлина място.


Страна  на произход: България

Производител: Дикрасин България ООД,
София, бул. Симеоновско шосе 12
Тел. +359 2 9622133